Outline proposals for a university courtyard at the centre of the University of East London were prepared to revitalise the heart of the campus.

The campus was planned to be expanded and transformed and comprised a number of buildings varying in style, material and condition, two of which were Grade II* listed. The existing space between the buildings was split into two halves by a public thoroughfare lined by mature London Plane trees and blocked physically and visually by a number of  timber sleeper retaining walls. A number of trees around the space were protected by TPOs, which further constrained the proposals.

The landscape design sought to unify the buildings by creating a dynamic space at the centre of the campus by incorporating a simple oval form around which staff and students could flow freely. A synthetic turf surface supplemented with paving, seating and lighting was proposed to cater for a variety of uses and social needs.



Description University Courtyard

Stages Feasibility

Period 2003

Client UoEL

Team Lead Plincke

Value NA