A planning application for a new 120 bed hotel with leisure facilities required a highly sensitive approach for the hotel landscape design at Mornhill for the Holiday Inn chain. Located on the outskirts of Winchester on the edge of East Hampshire AONB, a visual appraisal and ecological assessment was produced to support the application.

The proposals, set to a tight budget sought to integrate the hotel within the environmentally sensitive landscape by cutting the hotel into the hillside, create a terraced car park fanning out from the approach to the entrance, and utilise chalk generated from the excavations to visually mitigate the hotel from distant views from the South Downs Way.

A cut and fill balance was achieved to avoid removing material from site, and sustainable forms of drainage incorporated into the design. The landscape proposals included planting locally indigenous plants and translocation of rare chalk grassland habitat. Areas around the hotel were left to generate naturally to enhance an existing population of Chalkhill Blue Butterflies and resident population of reptiles.



Description Hotel Landscape Design

Stages Up to planning

Period 2010

Client Holiday Inn

Team Lead Creating Place

Value Circa £450k