Knowle village was created from listed building conversion and infill development  at a former Victorian psychiatric hospital to the north of Fareham. An urban design framework and master plan was prepared to transform the existing buildings and spaces from an oppressive institution into a welcoming village, providing all the facilities required for contemporary living. 

The framework set out the broad strategy for spatial planning, access and circulation, and defined character areas, which were supplemented with sketches and illustrations to give an overall impression of the long term vision. The framework provided the Local Planning Authority with supplementary planning guidance to ensure future phases followed a strict ‘design code’.

In addition a new 1.5 km long road was required to access the village. To integrate the road within the countryside a 1.2 hectare woodland belt was planted, which received a grant from the Forestry Commission.



Description Listed building conversion

Stages Feasibility to completion

Period 2000

Client Berkeley Homes

Team Lead architecture plb/Plincke

Value Undisclosed