Inspired and skilful historic landscape design was required to give a Grade II Listed barn on the outskirts of Winchester a new lease of life. This required the demolition of existing steel barns, ground levelling and substantial restoration of the barns and surrounding landscape.

The design introduced a stunning formal linear water feature which separates a car park from the offices. Rainwater is directed from the roof tops to the feature to provide a sustainable natural source of water to keep the pool topped up. To the rear a communal private garden is laid out formally with lavender borders and clipped yew hedges. Raised planting beds have been provided for office staff, and patios and seating areas introduced for relaxation and to encourage social interaction between different companies.

The enlightened client required a high quality landscape to show off the building and attract staff and small businesses to take on leases. He introduced a striking bull sculpture which takes pride of place in the garden, providing an attractive focal point.



Description Historic Landscape Design

Stages Full design to completion

Period 2014

Client MPK Consultants

Team Lead Creating Place

Value Circa £250k